Snapseruten omkring Hessel

 

Snapselauget på Museet Herregården Hessel i Hvalpsund startede i 2011. Gruppen af

snapseinteresserede syntes det var en god ide, at lave et laug, hvor man primært ville

bruge de krydderurter, som findes på Louns halvøen.

 

I haven på Herregården Hessel er der indtil nu lavet 4 snapsebede, med ktydderurter som lauget bruger til fremstilling af forskellige snapse.

Lauget mødes ca. 8 gange om året, nogle gange på Hessel, andre gange privat. Lauget har også udflugter og ture i området, hvor man finder planter og smager

hinandens ktyddersnapse. Lauget er med til at holde snapsehaven på Hessel fri for ukrudt i sommersæsonen, og dermed præsentabel for almindelige gæster og grupper specielt interesserede i snapsehaven.

 

Den blå rute

På Louns halvøen er der forskellige afmærkede ruter. Den blå rute går forbi Herregården Hessel, og den kan man faktisk komme på direkte fra Hvalpsund

by.

Hvis man fra færgehavnen eller Hvalpsund Færgekro går mod syd langs vandet, kommer man ind på ruten ved stranden. Ligeom på de øvrige ruter kommer

man ud på naturskønne steder med vidunderlige udsigter, enebærkrat lyng, flade strande og høje klinter.

Den blå rute fører bl.a. forbi den gamle kilde. Kilden gav Herregården Hessel vand, som man hentede i en lille vandvogn. På den blå rute kommer man også forbi stedet, hvor man i 2002 fandt et stykke af en guldhalsring, som nu udstillet på Vesthimmerlands Museum i Aars.

Langs med stierne gror de vilde planter som kan bruges til kryddersnapse og hvis duft hænger i luften på en varm sommeraften. Aflægger man Hessel et besøg, kan man i cafeen se og læse noget om snapseurter på Louns halvøen og måske blive inspireret

til at gå ud og finde urter/bær til sin egen specielle snaps.

 

Egen snaps

Som flere andre steder, er Museet Herregården Hessel med i Snapseruten, som er et samarbejde i mellem forskellige kroer og seværdigheder, hvor snapsen på en eller anden måde spiller en rolle.

På Hessel kan man se snapsehaven, men også købe en specialfremstillet Snapserute snaps, som er ny hvert år. Desuden vil Hessel fra sommeren 2012 have salg af sin "egen" snaps, en Hessel Bitter, som er fremstillet på urter, der findes på Louns halvøen. Det er dog ikke Hessel selv der fremstiller snapsen, men den laves efter Hessels egen opskrift.

 

Om Herregården Hessel

Herregården Hessel er Danmarks sidstefirlængede og stråtækte herregård. Første gang vi hører om gården er i året 1391, men dens historie går længere tilbage. I 1702 nedbrændte store dele af Hessel. Den ældste bygning er den store lade, en såkaldt hejremslade, hvor det svære egetømmer stammer fra omkring 1650.

Hovedbygningen, stuehuset er oprindeligt opført i bindingsværk. Men dette ses nu kun ud modparken.

Hessel er en gammel studegård. og foruden køer har der været heste,for ogfjerkræ.

Hessel har ført en omtumlet tilværelse med mange forskellige ejere igennem tiderne. I 1966 blev Hessel overtaget af det daværende Ålborg Amt, og var da meget forfaldent. I 2008 blev Hessel en selvejende institution.

I dag rummer Hessel et autentisk gårdmiljø fra tiden sidst i 1800 tallet, somfremstår som en helhed. På de omkringliggende marker, bliver der bl.a. dyrket flere forskellige kornsorter.

 

Kilde: Herregården Hessel,

Bodil Jakobsen

 Her starter den blå rute ved Herregården HesselDen blå rute (snapseruten omkring Hessel) er 7 km lang og afmærket. Ruten forløber langs skov, fjord og åbne marker omkring HesselHer ses kilden langs den blå rute, ca. en 1. km. i flugtlinje fra Herregården Hessel. Herfra hentede Hessel i gamle dage sit drikkevand i en lille vandvogn.