Julebrev til mit barnebarn og hans skoleklasse

 

Kære Asger og 3. klasse!

 

Jeg vil gerne fortælle jer lidt om min jul for mere end 50 år siden.

Jeg husker, at min mor (som jo er Asgers oldemor) altid havde meget travl til jul. Hele huset skulle være rent og fint, og alle gulve skulle ferniseres, så de skinnede flot, ligesom alt andet i huset.

Vi fik hvert år slagtet en gris, som blev lavet til flæskesteg, medisterpølse, leverpostej og meget andet godt.

Vi bagte mange forskellige småkager og pebernødder, som først måtte spises, når det blev jul. Indtil da blev dåserne lukket med tape, så mine brødre og jeg ikke kunne snyde os til småkagerne inden jul. Vi fik nemlig slet ikke så meget slik, som I får i dag.

Jeg husker også spændingen ved selv at lave julegaver. Hos naboen havde vi mange hyggelige aftener, hvor vi fik hjælp med både syning og strikketøj. Det skulle nemlig være hemmeligt, hvad vi lavede til vores mor.

Vi klippede vores eget julepynt til juletræet. Jeg var god til at flette hjerter. Min bror lavede en ”URO” af piberensere og kravlenisser. Den var ret grim, men vi har den endnu.

Jeg husker også, at vi hver morgen i december var spændte på, hvad der gemte sig bag lågen i julekalenderen. Min kalender var nogen gange en sprællejulemand. Dengang kendte vi slet ikke en pakkekalender.

Vi boede i en lille landsby, men var i december altid på tur til Frederikshavn, for at se på juleudstilling. Her var flot pyntede vinduer med sjove og frække mekaniske nisser, som cyklede eller slog på tromme.

Hjemme hos os blev der aldrig pyntet til jul før LILLEJULEAFTEN når vi børn var kommet i seng. Det var svært at falde i søvn, fordi vi var så spændte. Om morgenen lå der et Anders And blad under sengen, og vi skulle finde en godtekurv på det fint pyntede juletræ, så vi havde lidt at hygge os med, indtil det blev juleaften.

Jeg boede hele min barndom på et mejeri, hvor min far lavede smør og mælkeprodukter. Og juleaftensdag måtte min mor altid hjælpe til, når folk kom med deres kander og små spande for at købe smør, mælk og fløde. Dengang var der ikke noget der hed mælk i papkartoner.

Til frokost startede vores JUL, hvor vi spiste sild, leverpostej og grønlangkål sammen med vores mejerist, inden han tog hjem til sin familie.

Juleaften var en dejlig hyggelig aften, hvor vi spiste flæskesteg og risalamande med mandelgave, som altid var en marcipangris. Vi var af og til sammen med fætre og kusiner, men de bedste juleaftener var, når vi kun var far, mor, mine to brødre og jeg.

Dagene mellem jul og nytår var noget særligt. Alle butikkerne lukkede til middag. Vi skulle ikke bytte julegaver, og var næsten altid glad for det vi fik. Så havde man tid til at besøge hinandens familier. Det var altid sjovt og meget hyggeligt.

5. juledag var vi til den sædvanlige juletræsfest i forsamlingshuset. Vi var i vores fineste tøj, dansede om et kæmpe juletræ og fik hver en godtepose af julemanden. Bagefter legede vi masser af sanglege og morede os med hinanden.

I år glæder morfar og jeg os til at få besøg af Asger, Esben, Marie og deres mor og far, som kommer den 23. december, hvor vi har tradition for at spise risengrød til aften og få æbleskiver når træet er færdigpyntet.

Juleaften får vi altid andesteg med traditionel tilbehør efterfulgt af risalamande, hvor den som får mandlen, er forpligtet til at købe næste års mandelgave.

Når vi senere danser om juletræet, er det også en tradition, at alle på skift vælger en julesalme, hvor yngste vælger først og den ældste vælger sidst, inden gaverne pakkes ud én ad gangen, så alle kigger med. En dejlig, hyggelig aften.

 

Kærlige julehilsner til Asger og 3. klasse fra Mormor.