Minder fra min barndomsjul af Jette Stevns.

 

De første 7 år af min barndom blev julen holdt i Svendborg, hvor jeg boede sammen med mine forældre og min søster i en treværelses lejlighed på 2.sal.

Jeg husker at min mor bagte og brasede og vi børn skulle hjælpe til, så godt vi kunne. Lejligheden skulle gøres grundigt ren, og det var der nu ikke meget ved, for vi skulle hjælpe med at skure og pudse kakkelovn. Vi havde jo ikke de rengøringsmidler, man har i dag. Det var med brun sæbe og til polering brugte vi petroleum.

To dage før jul blev der pyntet op med nisser og gran bag alle billederne. Juletræet måtte vi ikke se før juleaften. Det stod i den pæne stue, og mor og far pyntede det lillejuleaften med dannebrogsflag,hjemmelavede kræmmerhuse, hjerter og masser af fehår. Det var forbudt at gå ind i den stue før juleaften. Julemorgen var der tradition for, at vi skulle finde vores store nisser, som mor selv havde syet. De var gemt et sted i lejligheden (men ikke inde i den pæne stue). Når de var fundet, sad de til pynt hele julen, hvis vi ikke legede med dem.

Åh, hvor var juleaftensdag dog lang. Vi hørte lidt radio og legede lidt. Jeg blev altid sløj den dag og lå bleg hen på sofaen, så mine forældre var bekymrede og troede jeg blev syg. Men det var bare spænding og gik over, når juleaften begyndte.

Til julemiddagen fik vi først risengrød med mandel og bagefter var der gåsesteg. (Det var jo spændende, hvem der fik mandlen) Efter middagen skulle der først vaskes op, og det synes vi børn tog en evig tid, selvom vi var med til det. Der var ikke noget, der hed varmt vand i hanerne. Nej, man skyllede af i koldt vand og varmede vand til opvasken.

Nå endelig blev vi færdige med opvasken og kunne gå ind i spisestuen og vente i mørke til far havde tændt træet. Og så blev døren åbnet og far sagde ” Så er julen kommet”. Vi dansede om træet og måtte have nisserne med for ellers kunne vi ikke nå rundt. Sang julesalmer og beundrede træet. Så kom uddeling af gaver som far klarede. Vi fik en gave af far og mor, og vi søskende gav hinanden ting, som vi havde lavet selv. Der var ikke flere gaver, end de nemt kunne ligge under træet. Vi legede med vore gaver og spillede spil, indtil vi skulle i seng. Far og mor blev oppe og læste juleposten, som først blev åbnet på det tidspunkt. Da vi blev større, fik vi lov til at blive oppe og læse julekort og få natmad, som bestod af rugbrødsmadder med hjemmelavet pålæg. Vi spiste for eksempel rugbrød med fedt og rødkål. Det smagte dejligt.

Anden Juledag var vi altid oppe på skolen til juletræsfest.

 

Da jeg var 8 år flyttede vi til en lille landsbyskole på Stevns, og efter jul fik vi der lov til at gå ud og lave løjer nytårsaften. Vi gned med en korkprop på folks vinduer så det hvinede, og husets ejere kom ud og fangede os for sjov. Så kom vi med ind og fik æbleskiver og sodavand. Det var sjovt. Vi hejste også ting op i folks flagstang og flyttede rundt på deres ting udenfor

Vi skulle altid være hjemme inden kl. 12. Det satte far meget pris på, og det var ikke godt, hvis vi først kom hjem i sidste øjeblik, for vi skulle jo stå klar til at skåle med hinanden, når rådhusklokkerne lød i radioen.